Iohannis a decis: bacșișul se trece pe nota de plată și se impozitează. Legea a fost promulgată, când intră în vigoare

de: Cătălina Burghelea
23 12. 2022

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 23 decembrie, Legea care reglementează bacșișul. Astfel, prin modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/ 1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, tipsurile sunt stabilite la maximum 15% din valoarea consumaţiei şi se evidenţiază pe bonul fiscal.

Legea bacșișului, promulgată de Klaus Iohannis

Legea aprobată de șeful statului reglementează bacşişul, stabilind că nivelul oferit va fi de maximum 15% din valoarea consumaţiei, care va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat. Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Actul normativ prevede definirea bacşişului în vederea evidenţierii sumei pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici.

Ce trebuie să știe românii

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită voluntar de clienți, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – Restaurante, 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor.

Atunci când vorbim de TVA, tips-urile nu pot fi asimilate unei livrări de bunuri sau prestări de servicii. În cazul operatorilor economici, bacşişul încasat de la client se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de primire a acestuia.

Restaurantele, de exemplu, au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii făcute, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. De asemenea, în notă trebuie să apară o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie bacşişul.

Ce nu au voie să facă operatorii economici

Este interzis prin lege ca operatorii economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Românii mai trebuie să știe că, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, patronii nu au obligaţia să evidenţieze bacşişul pe bonul fiscal.

El va apărea distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea bacşiş. Dacă, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează şi factură, tipsul se evidenţiază tot distinct. Astfel, sumele se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.

Prevederile ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sancţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.